Autoband levert energie

02 juli 2015 door Eos-redactie

Een groep nano-ingenieurs heeft een nanogenerator ontwikkeld die energie wint uit de wrijving van rollende autobanden met het wegdek.

De nanogenerator is gebaseerd op het zogenoemd tribo-elekrische effect; elektrische lading die ontstaat uit het contact tussen twee verschillende objecten. Het systeem bestaat uit een electrode die is ingebouwd in een deel van het bandoppervlak. Wanneer dit segment de grond raakt ontstaat er elektrische stroom.

“De wrijving tussen band en de weg eist tien procent van het brandstofverbruik”, zegt onderzoeker Xudong Wang. “Dat is verloren energie. Als we die energie kunnen opslaan wordt de wagen een stuk efficiënter”.

Wang en zijn collega’s demonstreerden het concept bij een speelgoedauto met koplampen van LED’s. Ze plaatsten een elektrode op de wielen. En telkens als de plek waar de electrode zit de grond raakt lichtten de lampen op.

De energiebesparing varieert per auto. Want de hoeveelheid opgewekte energie hangt samen met het gewicht van de auto en de snelheid. Maar gemiddeld genomen kan een wagen tien procent meer afstand afleggen op een volle tank dankzij de nanogenerator.