Batterij opladen met miniwindmolens

19 januari 2014 door Eos-redactie

Onderzoekers ontwikkelden een micro-windmolentje van 1,8 millimeter breed dat de batterij van je smartphone kan opladen.

Vergeet dat gedoe met kabels en batterijladers: je smartphone opladen doe je binnenkort met minuscule windmolentjes.

Althans als we enkele Texaanse onderzoekers mogen geloven. Zij ontwikkelden een micro-windmolentje van 1,8 millimeter breed. Een oppervlak ter grootte van een rijstkorrel zou al tien van zulke windmolentjes kunnen dragen. Ideaal dus als alternatieve energiebron voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, die vaak dagelijks een oplaadbeurt vragen.

‘We zouden de windmolentjes willen bevestigen op het hoesje van een smartphone’, vertelt ingenieur J.-C. Chiao (University of Texas). ‘Als de batterij leeg is, trek je het hoesje gewoon over het toestel en zwaai je er een paar minuten mee.’ Een aantal technologiebedrijven heeft intussen al interesse getoond in de nieuwe ontwikkeling.

De windmolentjes zijn vervaardigd uit een nikkellegering die ze bijzonder sterk en flexibel maakt. Daardoor kunnen ze ook harde windstoten aan. Bovendien, zo beweren de onderzoekers, zijn ze eenvoudig en op grote schaal te fabriceren. De miniwindmolens lijken dus niet alleen bruikbaar voor kleine elektronische apparaten, maar ook om met duizenden tegelijk op gevels van gebouwen te komen. (adw)