Nu in Eos

Beeld zonder scherm

Met niets meer dan stofdeeltjes en lasers slaagden onderzoekers erin om 3D-beelden vrijelijk te doen zweven in de lucht.

Kan fictie de wetenschap inspireren? Soms wel, zo blijkt uit een recente studie naar beeldprojectie. De onderzoekers zijn erin geslaagd om 3D-beelden als het ware te doen zweven in de lucht, zonder dat er een scherm aan te pas komt. Een beetje zoals als in die iconische scène uit Star Wars, waarin de robot R2D2 een videoboodschap van prinses Leia in het ijle projecteert.

Met een niet-zichtbare laser vangen de onderzoekers een minuscuul stofdeeltje. Dat doen ze bewegen binnen een bepaalde ruimte. Met een andere, zichtbare laser belichten ze het deeltje. De wetenschappers laten het stofje zo snel bewegen dat er een volledige tekening lijkt te ontstaan.

Voorlopig kunnen de onderzoekers met de laser maar één deeltje vangen. Om in een volgende fase grote volumes te kunnen bestrijken en meer detail te tonen zullen meerdere lasers tegelijk meerdere deeltjes moeten capteren en in beweging brengen. Pas dan zullen praktische toepassingen – de wetenschappers denken onder meer aan schaalmodellen in musea – mogelijk worden.

Meer weten? Je leest het hele artikel in de nieuwe Eos, te koop op tijdschriftenwinkel.be