Technologie

Klimmende kraan hijst materiaal omhoog

De Nederlandse windturbinebouwer Enercon heeft een kraan ontwikkeld die als een aap langs de mast van windturbine omhoogklimt.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

De ‘Climbing Crane’ klemt zich met twee stabilisatiearmen om de mast van een windturbine in opbouw en klimt zo omhoog. De kraan brengt onderdelen als torensegmenten, generators of zelfs rotorbladen naar boven om de turbine te laten groeien. In totaal kan hij 140 ton materiaal naar boven hijsen. De nieuwe zelfklimmende kraan is een grotere uitvoering van een exemplaar dat in 2018 werd ontwikkeld. Die kon 60 ton tillen. Omdat windturbines blijven groeien, moest ook de kraan een stuk groter worden.

Een klimmende kraan heeft volgens Enercon heel wat voordelen op een vaste installatie die vanaf de begane grond opereert. Zo heb je voor een windturbine van 160 meter hoog een kraan nodig van 175 meter hoog. Om de nodige onderdelen ter plaatse te krijgen, zijn vijftig tot tachtig vrachtwagens nodig. De klimmende kraan kan met elf vrachtwagens vervoerd worden. Die heeft ook minder ruimte nodig, wat het bouwen van een windturbine in een druk industrieterrein of een bergachtig gebied vergemakkelijkt.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Enercon