Beweeglijk als een kakkerlak

23 juni 2015 door Eos-redactie

Amerikaanse onderzoekers bouwden een robot die zich net als een kakkerlak zijlings door obstakels heen loodst.

De meeste robots worden geprogrammeerd om obstakels te vermijden. Ze krijgen daarvoor sensoren ingebouwd die hun omgeving in kaart brengen, waarna algoritmes een pad berekenen rond de obstakels. Maar omdat obstakels soms heel dicht bij elkaar zitten, en de afstand ertussen soms kleiner is dan de omvang van de robot, lukt dat niet altijd. Daarom zochten onderzoekers van de universiteit van Californië (VS) naar de beste manier om een robot doorheen obstakels te bewegen.

Ze lieten zich daarvoor inspireren door de natuur, meer bepaald door kakkerlakken die zich door grassprietjes heen bewegen. Zitten de sprietjes zo dicht op elkaar dat de beestjes er niet doorheen kunnen, dan rollen ze zich op hun zij, waardoor ze smaller worden. Ook duwen ze met hun pootjes op de sprietjes om erdoorheen te kruipen.

Probeerden de onderzoekers een rechthoekig robotje door de grassprietjes te laten lopen, dan botsen ze er telkens tegen en raakten ze vast. Maar als de onderzoekers hen een afgerond exoskelet gaven, geïnspireerd op het schild van een kakkerlak, dan lukte het wel. En dat zonder extra sensoren of motorische instructies. (ev)