Chiptekort zorgt voor slomere electronica

26 oktober 2021 door JB

Diverse fabrikanten van solid state disks (SSD’s) zouden hun geheugenschijven onaangekondigd in tragere uitvoeringen op de markt hebben gebracht.

Twee van de grootste SSD-bouwers, Crucial en Western Digital, vervingen de TLC NAND-chips door QLC NAND-exemplaren die 50 procent trager zijn. Ook Samsung schakelde bij SSD’s stilletjes over op een controllerchip die danig trager was.

De tragere SSD’s liggen in de winkels met dezelfde typeaanduidingen als de oorspronkelijke, snellere modellen. Dat betekent dat je in 2021 een SSD-schijf kunt aanschaffen die trager data leest en schrijft dan exact hetzelfde model uit 2020.

Chiptekorten

Dat de fabrikanten overschakelen naar slomere elektronische onderdelen zou te maken hebben met de aanhoudende chiptekorten. Bestaande producten moeten ze aanpassen om te werken met vervangchips, omdat de nieuwere componenten niet langer beschikbaar zijn.

De omschakeling is in alle stilte gebeurd. De slechtere prestaties zijn slechts zichtbaar bij erg data-intensieve toepassingen, zoals video-editing. De ingreep kwam aan het licht toen reporters van onder meer de Chinese techsite Expreview metingen uitvoerden. Als reactie op de kritiek beloofden de meeste fabrikanten de aangepaste schijven onder een aparte naam op de markt te brengen.