De gigapixel camera

20 juni 2012 door Eos-redactie

Een nieuw prototype camera maakt foto’s met een resolutie van 50 gigapixel. Dat levert duizend keer meer detail op dan nu haalbaar is met de beste reflextoestellen.

Een nieuw prototype camera maakt foto’s met een resolutie van 50 gigapixel. Dat levert duizend keer meer detail op dan nu haalbaar is met de beste reflextoestellen.

In de camera zijn 98 minicamera’s in een toestel gesynchroniseerd. Elk toestelletje focust op een specifiek gebied in het gezichtsveld van de camera. Een processor kleeft die verschillende minifoto’s vervolgens aan elkaar in één uiterst gedetailleerd beeld. De camera is zo in staat om foto’s te maken met maar liefst 50.000 megapixel. De resolutie van de meeste fototoestellen die u in de winkel kunt kopen varieert tussen acht en vijftig megapixel. Pixels zijn de datapunten die samen een beeld vormen. Hoe meer van die punten, hoe hoger de resolutie en dus hoe gedetailleerder een foto is.

Dankzij de hoge resolutie kunnen fotografen na het nemen van een foto schijnbaar grenzeloos inzoomen op specifieke zones op de foto. De camera is ontwikkeld met de financiële steun van DARPA, het technologische instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie. De camera zal dus in eerste instantie voor militaire toepassingen gebruikt worden, maar de ontwikkelaars zijn ervan overtuigd dat de camera over enkele jaren ook voor u en ik beschikbaar zal zijn.

De grote beperking is de draagbaarheid. Het toestel meet tachtig bij vijftig centimeter. Volgens de onderzoekers is het echter mogelijk om dat volume in de toekomst drastisch te verkleinen. Amper drie procent van het cameravolume bestaat immers uit optische elementen. De overige ruimte is nodig voor de elektronica die de gigantische hoeveelheid data moet verwerken. De wetenschappers hebben er vertrouwen in dat die elektronica binnen vijf jaar zo ver zal miniaturiseren dat de camera even draagbaar wordt als de huidige commerciële fototoestellen. (kv)