Dit zijn de winnaars van Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

De KVAB en Jonge Academie bekroonden vandaag 18 onderzoekers en onderzoeksteams met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. Wie zijn de winnaars?

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich gedurende de afgelopen twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. Alle 18 laureaten die vandaag de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2019 ontvingen, vind je hier terug.

Eos Publieksprijs

Daarnaast werden ook een aantal andere prijzen uitgereikt. Zo won endocrinoloog Guy TSjoen van het UZ Gent de Eos Publieksprijs voor zijn communicatieactiviteiten rond genderdiversiteit. Die activiteiten hebben als voornaamste doel de kennis rond het transgenderthema te vergroten bij het brede publiek. Dat deed hij bijvoorbeeld tijdens zijn deelname aan het tv-programma Topdokters.

Eos Psyche&Brein schreef al eerder over het onderzoek van Guy T'Sjoen. Lees het artikel hier terug.

Endocrinoloog Guy T'Sjoen (UZGent) ontvangt de Eos Publieksprijs.

Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie

De Prijs Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar archeoloog Jan Trachet van de Universiteit Gent. Hij won met zijn project Pourbus Troubadour - een fietstocht door de Zwinstreek op basis van de 16e-eeuwse kaart van de Brugse schilder Pieter Pourbus. Hij combineerde die fietstocht met terreinwaarnemingen en huiskamerlezingen waarbij hij zijn onderzoek aan een gastgezinnen toelichtte.

Archeoloog Jan Trachet (UGent) ontvangt de Prijs Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie.

“Pourbus Troubadour bracht onderzoek en wetenschapscommunicatie dichter bij elkaar op een uiterst innovatieve manier,” aldus de jury, “het is een mooi voorbeeld van hoe je als wetenschapper nieuw, nog onontgonnen publiek kan bereiken.”

Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie

Alzheimeronderzoekster Christine Van Broeckhoven ontving de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie voor haar jarenlange inzet als wereldwijde topexpert op het vlak van alzheimeronderzoek. De jury waardeert haar doorgedreven inspanning om de aandoening uit de taboesfeer te halen, net als haar inzet om het belang van wetenschappelijk onderzoek te benadrukken en om de maatschappelijke en ethische consequenties ervan in beeld te brengen.