Technologie

Drone filmt op het ISS

Een cameradrone aan boord van het ISS moet het werk van de astronauten verlichten.

De Int-Ball wordt al volop getest in het Japanse onderdeel van het ISS. (Credit: JAXA/NASA)

Van zowat alles wat er gebeurt aan boord van het internationale ruimtestation ISS is er beeldmateriaal. Astronauten maken de foto’s en video’s en sturen ze in bijna-realtime naar de aarde. Zo kunnen vluchtleiders experimenten volgen en indien nodig instructies geven. Alleen neemt al dat fotograferen en filmen al gauw veel tijd in beslag. Astronauten spenderen er naar schatting 10 procent van hun werktijd aan.

Om die tijd te verkorten, ontwikkelden ingenieurs aan het Japanse ruimteagentschap JAXA de Internal Ball Camera. De ‘Int-Ball’ is een cameradrone met een doorsnede van 15 centimeter. Hij heeft twee camera’s. De eerste neemt driedimensionale beelden waarmee de drone zich via referentiepunten oriënteert. De tweede neemt foto’s en video’s. De drone kan zo meekijken over de schouders van de astronauten wanneer ze experimenten uitvoeren.

De Int-Ball wordt al volop getest in de Experiment Module Kibo, het Japanse onderdeel van het ISS. Momenteel wordt hij nog vanuit het Tsukuba Space Center bestuurd. Later moet hij volledig autonoom kunnen functioneren.