Een batterij op basis van urine

17 juli 2013 door A

Sms'en, surfen op internet, bellen met je smartphone; en dat allemaal dankzij het menselijke afvalproduct urine.

Sms'en, surfen op internet, bellen met je smartphone; en dat allemaal dankzij het menselijke afvalproduct urine. Het is Britse wetenschappers gelukt voldoende energie te halen uit de plas van mensen om een Samsungtelefoon aan te drijven. Voor de energieopwekking maakten ze gebruik van micro-organismen.

Een team van het Bristol Robotics Laboratory deed de opzienbarende vondst. ,,We zijn heel erg opgewonden hierover, want het is voor het eerst. Niemand heeft stroom uit urine gehaald om dit te doen, dus het is een opwindende ontdekking. Het gebruiken van het ultieme afvalmiddel als energiebron is zo eco als je het maar kunt krijgen'', aldus een van de onderzoekers.

De mogelijkheden van de ontdekking lijken oneindig. ,,Onze eigen urine is een product waarvan we weten dat het in oneindige hoeveelheden voorhanden is. Door urine door een opeenstapeling van micro-organismen te laten sijpelen, is het ons gelukt een mobiele telefoon van Samsung op te laden.'' Het bleef in eerste aanleg bij een kort telefoongesprek, want die vreten het meeste energie, maar de mogelijkheden zijn legio, aldus de wetenschapper.

,,Het concept is getest en het werkt. Het is nu aan ons het proces door te ontwikkelen en te verfijnen, zodat we accu's volledig kunnen opladen door micro-organismen.''