Eva meets zorgrobot Eva

28 september 2012 door Eos-redactie

Eva kan, als je het haar vraagt, flesjes en blikjes drinken voor je halen.

Een groep studenten van de TUDelft maakten eerder dit jaar zorgrobot ‘Eva’. Deze robot moet in de toekomst hulp bieden in de thuiszorg. Eva kan, als je het haar vraagt, flesjes en blikjes drinken voor je halen.

Ze heeft een geluidsdetector die je stem registreert, en de Kinect die in de robot zit ingebouwd, kan door het maken van een 3D-scan objecten herkennen: zo kan Eva onderscheid maken tussen een flesje en een blikje. Het onderscheid tussen een blikje cola en een blikje sinas kent ze helaas nog niet – daarvoor zou ze ook uitgerust moeten worden met een kleurendetector. Misschien een volgend project, zegt één van de studenten enthousiast.

Eva werd begin dit jaar gepresenteerd en heeft al flink veel publiciteit gehaald in Nederland. Wegens haar voornaam trok ze mijn interesse, en op Discovery Festival Rotterdam kon ik haar eindelijk de hand schudden (zie foto linksboven). Dat doet ze nog niet zo soepel – mijn hand is blijkbaar groter dan het voorgeprogrammeerde flesje en ze knijpt wel iets té hard. Maar toch leuk kennis te maken, Eva. ■ Eva Teuling

Meer Discovery Festival leest en bekijkt u hier.