FILM - Gringo: The Dangerous Life of John McAfee

13 maart 2017 door ADW

De naam John McAfee doet vast een belletje rinkelen. In de jaren 1980 ontwikkelde hij de beroemde, naar zichzelf vernoemde antivirussoftware. Daarna nam zijn leven bizarre en wrede wendingen.

John McAfee (71) is knettergek. Daarover laat documentairemaakster Nanette Burstein in Gringo: The Dangerous Life of John McAfee geen twijfel bestaan. Nadat zijn antivirussoftware hem schatrijk had gemaakt, richtte McAfee in de jaren 1990 een sektarisch yogacentrum op. Maar tijdens de financiële crisis verloor de softwaretycoon veel geld. Hij verkaste naar Midden-Amerika. Daar werd hij berucht onder de bijnaam Gringo. Zelf waande hij zich de koning van de jungle.

Na beschuldigingen van drugshandel, aanranding en zelfs moord, vluchtte hij terug naar de VS. De onopgeloste moordzaak werpt een donkere sluier over McAfees verhaal. Tegenkanting van hem en van anderen weerhield er Burstein niet van zijn onwaarschijnlijke relaas te vertellen. In Bursteins eigen woorden: ‘Ik wil dat de mensen weten waarmee iemand allemaal kan wegkomen.’ Saillant detail: vorig jaar stelde McAfee zich kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Je kan deze film bekijken op het internationaal documentairefilmfestival Docville (Leuven), van 22 tot 30 maart op verschillende locaties in Leuven.