Fluisterasfalt kan nog stiller

Asfalt kan nog stiller worden door te spelen met de grootte van de poriën in het asfalt, de dikte van de laag asfalt en de gladheid van het wegoppervlak. Dat blijkt uit een promotie van Marieke Bezemer-Krijnen aan de Universiteit Twente.

Hinderlijk verkeersgeluid komt vooral door het geruis van autobanden op de weg. De banden vervormen voortdurend door contact met het wegdek, brengen de lucht in trilling en dat geeft geluid. Omwonenden kunnen daar last van ondervinden en zelfs gezondheidsschade oplopen.

De toepassing van Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) reduceerde al flink het verkeerslawaai ten opzichte van dicht asfalt. De promovenda ontwikkelde een model voor wegenbouwers waarmee geluidsabsorberende eigenschappen van poreus asfalt (met veel holtes) zijn te voorspellen. Niet verwonderlijk dat hieruit volgde dat een weg met extreem veel poriën het geluid best absorbeert. Maar er zit een grens aan die poreusheid; bij teveel kan het ten koste gaan van de stevigheid.

De onderzoekster ontdekte tevens dat kleinere poriën, door steentjes in het asfaltmengsel,  leiden tot een betere geluidsopname. 'Dat komt doordat de absorptie van het lawaai gebeurt op de grens van lucht en steen en bij kleinere poriën is het effect van de grenslagen dominanter'.

Daarnaast blijkt dat hoe dikker de laag asfalt, hoe meer het geluid wordt gedempt. Het netwerk van poriën kan dan namelijk tot dieper doorlopen. Een weg is tenslotte nog stiller te maken door kleine oneffenheden op de weg, die de rubberband doen trillen,  te verminderen.