Glijmiddel voor schepen

15 januari 2018 door PDJ

Een anti-aangroeicoating voor schepen verlaagt hun brandstofverbruik.

Algen, zeepokken en schelpdieren hechten zich vast aan scheepsrompen. Dat kan leiden tot 40 procent meer brandstofverbruik. Een nieuwe coating moet dat voorkomen.

Normaal zijn anti-aangroeimiddelen gemaakt van giftige stoffen die uiteindelijk in het zeewater oplossen en de oceaan vervuilen. Wetenschappers zoeken daarom driftig naar alternatieven.

Ingenieurs aan de Christian-Albrechts-Universität in Kiel denken het antwoord te hebben gevonden. Met nanotechnologie ontwikkelden ze een milieuvriendelijke coating die zo glad is dat waterorganismen zich er niet aan kunnen vasthechten. Het middel is een combinatie van het polymeer polythiourethaan, dat wordt gebruikt als roestwerend middel, en zinkoxide als vulmateriaal. Het mengsel heeft geen giftig oplosmiddel nodig. De naaldvormige structuur van het zinkoxide levert de gewenste mechanische eigenschappen, zoals hardheid en treksterkte.

De anti-aangroeiwerking komt door de relatief grote oppervlaktespanning van de coating. Bij labexperimenten in zeewater met zeeorganismen trad weliswaar een beetje aangroei op, maar die verdween na verloop van tijd vanzelf.