Kever met afstandsbediening

16 maart 2015 door Eos-redactie

Telegeleide kever vliegt naar links en rechts op bevel.

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een kever via een afstandbediening een gekozen traject te laten afleggen. Dat melden ze in het vakblad Current Biology.

De onderzoekers bevestigden een minicomputertje en een zendertje op de rug van de kever, om de spieractiviteit van de diertjes te registreren. Zo ontdekten ze dat een spier waarvan werd aangenomen dat ze enkel betrokken was bij het opvouwen van de vleugels, ook een rol speelt bij het sturen. In een volgende stap stimuleerden ze die spier tijdens de vlucht van de kever, om hem naar links of rechts te laten vliegen.

Bij het experiment gebruikten de wetenschappers de Mecynorrhina torquata, een kever die in Afrika voorkomt en vijf tot acht centimeter groot wordt. Het rugzakje dat de kevers met zich meedroegen, weegt één à anderhalve gram en bevat onder meer een microbatterij en elektroden die de spieren van de kever stimuleren. Elke milliseconde stuurden de wetenschappers signalen door naar de insecten.

De onderzoekers waren er eerder al in geslaagd kevers van een afstand te laten opstijgen en landen, maar het sturen lukte nog niet zo goed. Ze hopen de diertjes op termijn te kunnen uitrusten met sensoren en ze in te zetten bij reddingsoperaties op moeilijk toegankelijke plaatsen. (ddc)