Muziek opnemen met atomen

Elektronisch ingenieurs namen muziek op met atomen. Ze legden ook twee gelijktijdig spelende gitaren afzonderlijk vast.

De Amerikaanse onderzoeksgroep zocht zes jaar lang naar een manier om elektrische velden rechtstreeks te meten met atomen. Met Rydberg-atomen, om precies te zijn. Dat zijn atomen waarvan ze de elektronen, met behulp van lasers,  tot op een hoger energieniveau brengen. Daardoor zijn de atomen heel gevoelig voor magnetische en elektrische velden.

Van atoom tot luidspreker

De volgende stap is de muziek omzetten naar radiogolven. Dat kan je vergelijken met de manier waarop je mobiele telefoon het geluid van je stem omzet van geluidsgolven naar radiogolven. De Rydberg-atomen nemen die radiogolven waar en geven het signaal op hun beurt door aan de lasers die door hen heen schijnen. Die variaties in het licht van de laser worden opgepikt door een lichtdetector. Aan het einde van de keten geeft de lichtdetector het signaal door aan een computer of luidspreker. Dat is de atoomradio in een notendop.

Stereo

De atomen kunnen ook opnemen in stereo. Dat deden ze met twee atoomsoorten: cesium en rubidium. Daarbij nam elke atoomsoort één gitaar op, terwijl de gitaren gelijktijdig speelden. Hoewel de atomaire opnames van lagere kwaliteit zijn dan digitale opnames, ziet onderzoeksleider Chris Holloway potentieel voor toekomstige communicatiemiddelen.

‘Antennes met atomen zijn beter in het oppikken van geluid doorheen achtergrondruis, mogelijk zelfs de heel zwakke signalen bij de communicatie tussen de aarde en de ruimtestations. Ook is het voor conventionele ontvangers nog moeilijk om twee kanalen tegelijkertijd op te pikken, verduidelijkt Holloway.  Het team droomt momenteel ook van haar eigen atomaire muziekalbum.