Technologie

Muzikant Brihang zingt vanop een paal in zee. Wat doet die paal daar?

De nieuwe videoclip van Brihang is best spectaculair. De muzikant staat er op een paal midden in de zee. De opvallende toren maakt deel uit van een meetnet dat oceanografische en meteorologische gegevens verzamelt langs de Belgische kust.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

Bekijk hier de videoclip van Brihang (en lees verder onder de video):

Er staan nog zes gelijkaardige palen langs de Belgische kust, maar het zogenaamde Meetnet Vlaamse Banken is ruimer dan de palen alleen. Er zijn ook drijvende golfmeetboeien, windmeters en getijdestations die gegevens over golfactiviteit, tijhoogte, temperatuur, wind, luchtdruk en neerslag registreren.

‘Die informatie is nuttig voor iedereen die actief is op zee of langs de kust’, zegt Anne-Sophie Moerman, woordvoerder van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat het meetnet beheert. ‘Alle gegevens gaan naar een datacenter in Oostende. Daar worden ze onder andere verwerkt tot dagelijkse weerberichten met voorspellingen van tijhoogten, golven, wind en zichtbaarheid. Die informatie is cruciaal voor de scheepvaart en andere activiteiten in de Noordzee en langs onze kust, maar kan ons bijvoorbeeld ook waarschuwen voor stormen.’

Avontuur

Muzikant Brihang mocht niet zomaar de meetpaal beklimmen. ‘Hij volgde eerst een opleiding bij de VDAB om met een speciaal veiligheidsharnas te leren klimmen in de paal. Begin november kon hij dan meevaren met ons onderhoudsteam.’

Die lieten hem voor de clip een paar uur achter bovenop de paal, zodat het onderhoudsschip niet in beeld zou zijn tijdens de opname. De clip is trouwens om nog een reden bijzonder: de beelden werden gemaakt met een drone die in één take vanuit een appartement op de dijk naar de meetpaal vloog.

Meer over het meetnet Vlaamse Banken:

https://www.agentschapmdk.be/blog/?p=4505

http://www.meetnetvlaamsebanken.be/

http://www.vliz.be/nl/meetnet-vlaamse-banken

Het meetnet Vlaamse Banken bestaat onder andere uit meetpalen en -boeien.