Nederlander bouwt generator die energie haalt uit zwaartekracht

29 mei 2018 door SST

De Nederlandse uitvinder Janjaap Ruijssenaars bedacht een stroomgenerator die enkel wordt ‘aangedreven’ door de zwaartekracht.

In een omgeving zonder luchtwrijving of zwaartekracht zou een speeltol urenlang kunnen rondtollen. In realiteit zorgt de aantrekkingskracht van de aarde er echter voor dat de tol in snel terug in zijn meest stabiele toestand belandt: liggend op z’n zij met het zwaartepunt zo laag mogelijk.

De Nederlander Janjaap Ruissenaars gebruikte dit idee om een stroomgenerator te bouwen die enkel wordt ‘aangedreven’ door de zwaartekracht, én door een kleine, destabiliserende bron. De generator bestaat uit een grote metalen tol die min of meer vast hangt maar die lichtjes wiebelt als er tegen wordt gestoten. Aan de rand van de tol zitten piëzo-elektrische elementjes die een elektrisch stroompje produceren als ze worden uitgerekt of samengedrukt.

De door Ruissenaars gebouwde generator produceert stroom vanaf het moment dat er tegen de tol wordt gestoten – de zwaartekracht trekt de tol weer naar zijn stabiele toestand, waardoor ze gaat wiebelen. De geproduceerde stroom is voldoende om een (zwakke) lamp te laten branden.

De generator is natuurlijk geen perpetuum mobile, want tijdens het onontbeerlijke stoten of in gang zetten van de tol wordt er energie overgedragen. Dit kan mechanisch gebeuren, of via de hitte van een andere lamp die een kleine rotor in beweging zet, waaraan de tol is gekoppeld.