Nieuwe gps: uw benen vinden vanzelf de weg

15 april 2015 door Eos-redactie

De Sat Nav wijst wandelaars de weg door hun benen in de juiste richting te sturen.

Duitse wetenschappers van de universiteit van Hannover hebben een wel erg opmerkelijke gps ontwikkeld. De Sat Nav wijst wandelaars de weg door hun benen in de juiste richting te sturen.

De Sat Nav is een gloednieuwe gps die de gebruiker letterlijk op het juiste pad zet, door middel van elektrische stimulatie. Het apparaat stuurt elektrische impulsen naar enkele elektroden, die op het been van de wandelaar bevestigd zijn. De impuls stimuleert de spieren, waardoor die samentrekken en het been in de juiste richting laten bewegen. Het apparaat zorgt ervoor dat toeristen blindelings door nieuwe straten navigeren en zo van het landschap kunnen genieten.

Vrijwilligers testten het apparaat uit. Enkele studenten werden door een park in Hannover genavigeerd door de Sat Nav, die via Bluetooth in verbinding stond met een telefoon. Zij vertelden dat de elektrische impulsen hen bijna onbewust in de juiste richting stuurden. Niet alleen toeristen hebben overigens baat bij de gps, ook ouderen kunnen zo moeilijker verdwalen. Max Pfeifer van de universiteit van Hannover ziet ook voordelen voor brandweerlui en sporters. (cg)