Rijden we binnenkort op wegen van plastic?

16 juli 2015 door Eos-redactie

Als het van KWS Infra afhangt wel. De Nederlandse wegenbouwer ontwikkelde wegonderdelen uit gerecycled plastic en kunststof.

Als het van KWS Infra afhangt wel. De Nederlandse wegenbouwer ontwikkelde wegonderdelen uit gerecycled plastic en kunststof.

De PlasticRoad bestaat uit geprefabriceerde wegonderdelen die de vorm hebben van platte holle dozen. Deze onderdelen, die in hun geheel worden geplaatst, zijn gemaakt van oud plastic en kunststof. Volgens KWS Infra beschikken plastic wegen over vele troeven waardoor ze een veelbelovend ‘groen’ alternatief zijn voor de huidige asfaltwegen.

De prefab onderdelen zorgen ervoor dat we plastic wegen in slechts enkele weken kunnen bouwen. Dat is zeer snel in vergelijking met de maanden die nodig zijn om asfaltwegen aan te leggen. Bovendien vergen plastic wegen volgens KWS Infra weinig onderhoud. Zo is de PlasticRoad niet gevoelig voor corrosie en weerstaat hij temperaturen die gaan van -40 tot +80 graden Celsius. De PlasticRoad is ook beter bestand tegen chemische aantasting dan asfalt. Geschat wordt dat plastic wegen drie keer zo lang meegaan als asfaltwegen.

De snelle aanleg en lange levensduur van plastic wegen leiden tot minder en kortere onderhoudswerken. Dat betekent niet alleen dat er minder files zullen zijn, maar ook dat de CO2-uitstoot die het gevolg is van wegenwerken, sterk zal dalen. Daarnaast zullen plastic wegen ook de uitstoot van CO2 tijdens de productie van asfalt elimineren. Die bedraagt jaarlijks zo’n 96 miljoen ton.

De holle constructie van de plastic wegen biedt ten slotte de mogelijkheid om andere elementen in de prefab te integreren, zoals verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor verlichting. De holle ruimte kan daarenboven ook dienstdoen als bergruimte voor kabels en leidingen. (nvm)