Robot verandert van kleur

16 augustus 2012 door Eos-redactie

Robot kan zichzelf doen verdwijnen of opvallen.

Kameleons hebben een buitengewone controle over hun lichaamskleur, die ze kunnen aanpassen om op te gaan in hun omgeving of om indruk te maken op het andere geslacht. Sommige kwallen en vuurvliegen maken dan weer gebruik van biolimuniscentie om op te vallen. Een door Amerikaanse wetenschappers ontworpen robot doet het hen na.

De robot beweegt zich voort op vier poten, wanneer lucht door een netwerk van buisjes wordt geblazen. De wetenschappers rustten hem ook uit met een netwerk van microkanaaltjes waardoor verschillende kleurstoffen kunnen worden gepompt. Zo kan de robot zichzelf camoufleren of in de kijker werken.

De temperatuur van de kleurstoffen kan worden aangepast, zodat ook de 'lichaamstemperatuur' van de robot kan veranderen. Ook hier haalden de onderzoekers de mosterd bij de natuur. Sommige slangen zijn bijvoorbeeld in staat om veranderingen in het infrarode deel van het lichtspectrum waar te nemen en zo veranderingen in temperatuur te detecteren.

Volgens de onderzoekers kan dit type robot in de toekomst worden gebruikt bij het onopvallend bestuderen van dierengedrag. (ddc)