Robotlibel als Marsverkenner?

03 april 2013 door Eos-redactie

Een robot geïnspireerd op een libel zou ingezet kunnen worden als verkenner op Mars.

De BionicOpter is een uit de kluiten gewassen robotlibel. Het bedrijf Festo slaagde erin de vliegstijl van het insect zo goed als perfect te repliceren uit de natuur.

Net zoals zijn biologische zusjes kan het lichaam van de computergestuurde BionicOpter zowat elke mogelijke positie aannemen. Verder zorgt de bewegingsvrijheid van de vier vleugels, die ieder afzonderlijk gecontroleerd kunnen worden, ervoor dat de robot in alle denkbare richtingen kan bewegen. Hoewel het vliegtuigje opmerkelijk groter is dan de versies die we kennen van in de tuin blijft het gewicht beperkt, onder andere omdat het lijf uit koolstofvezel bestaat.

De besturing van het robotje zou best meevallen. Volgens het team achter de BionicOpter volstaat een smartphone om het mechanische insect naar eender waar in de kamer te sturen. Naast het technologische prestige en de hoge amusementswaarde is er volgens de makers nog een praktische kant. Vliegende robots zoals deze zouden gebruikt kunnen worden als verkenners op Mars. (ma)