Roltrappen: in 2 rijen stilstaan of rechts staan, links lopen?

12 juni 2018 door MVDB

Vooral voor trein- en metrogebruikers is het een vaak voorkomende ergernis: file aan de roltrap. Britse wetenschappers onderzochten hoe de doorstroming vlotter kan.

In Londen zijn files aan de roltrappen een nog veel groter probleem dan bij ons. De ondergrondse stations in behoren tot de diepste ter wereld. Het transportsysteem is dus zeer afhankelijk van verticaal transport, zoals roltrappen. De mensenmassa die zich door de trein- en metrostations verplaatst, groeit ook nog elke dag, waardoor de vaak verouderde liften, roltrappen en loopbanden de doorstroming niet meer kunnen slikken.

Transport for London, een overheidsinstantie die instaat voor het transport in Londen, zocht daarom de afgelopen drie jaar uit wat de meest efficiënte manier is om reizigers over roltrappen te transporteren. Het doel was te achterhalen of de ‘doorvoercapaciteit’ verbetert door kleine wijzigingen in het gedrag van de pendelaars.

Aan de roltrappen hanteren reizigers nu (bewust of onbewust) twee methoden. Ofwel staat iedereen in twee rijen stil, ofwel gaat iedereen rechts stilstaan waardoor wie naar boven wil stappen links kan passeren. In het eerste geval brengt de roltrap meer mensen tegelijk naar boven, maar in het tweede geval verhoogt de doorstromingssnelheid door de mensen die stappen. Welke "roltrapafspraken" zorgen voor de snelste doorstroming?

De onderzoekers stelden vast dat er in Holborn Station, een van de diepste stations van London, vaak ophopingen ontstaan aan de roltrappen omdat iedereen in één rij rechts gaat stilstaan om de linkerhelft vrij te houden voor stappers. De wetenschappers vroegen de reizigers daarom om tijdens de piekuren aan beide kanten van de roltrap stil te staan. De capaciteit van de roltrap nam zo met 30% toe.

In station met kortere roltrappen boekten ze die winst niet, in tegendeel. Holborn Station heeft lange roltrappen, langer dan 18 meter. In stations waar de trappen korter zijn, zoals in Canary Wharf, leidt aan beide kanten van de trap stilstaan tot meer file. Daar is rechts staan, links stappen efficiënter.

Dat de capaciteit op langere roltrappen toeneemt door met zijn allen stil te staan, is het gevolg van ons (luie) gedrag. Hoe langer de roltrappen, hoe minder mensen geneigd zijn om de roltrap op te lopen, waardoor de doorstroming daalt en rechts een file ontstaat.

Bron: The Conversation