Selectie voor de Vlaamse PhD Cup bekend

Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange onderzoek in drie minuten te vertellen.

Wist u dat onze reislust ook in het plantenrijk voor een vakantie-uittocht zorgt? En dat homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in laatmiddeleeuws Brugge? En hoorde u al van het bestaan van een cannabisallergie?

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien intrigerende onderzoeken die de selectie van de vierde Vlaamse PhD Cup haalden. Via die wedstrijd roept Scriptie vzw, samen met Eos, wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

Van aula naar concertpodium

“Wij, wetenschappers, onderzoeken heus niet alleen voor die kring collega’s uit het veld”, stelt geselecteerde Stefan Huygebaert, een kunsthistoricus die aan de Universiteit Gent bestudeert hoe de overheid kunst in de 19eeeuw inzette om het recht te legitimeren. Toch erkent hij dat de resultaten van onderzoek nog te vaak enkel die vakgenoten ter ore komen. Daar wil de PhD Cup komaf mee maken. Het daagt wetenschappers uit om het publiek over hun onderzoek te informeren via een boeiende en begrijpbare presentatie van slechts drie minuten. Ze ruilen daarvoor het spreekgestoelte van hun vertrouwde universiteitsaula in voor het podium van een volle concertzaal.

Mediaschool

Via een vierdaags mediabad worden de 16 genomineerden klaargestoomd voor deze uitdaging. “Wetenschappers verrichten vaak erg complex onderzoek met heel wat feiten en data, wat het niet altijd even toegankelijk maakt. Door hen onder meer de principes van storytelling bij te brengen, helpen we hen om hun werk aan ‘gewone’ mensen uit te leggen”, aldus VRT-journalist Tim Verheyden. Hij is een van de experts die de onderzoekers zullen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren.

Finale

De 8 kandidaten die het beste presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaats in de finale op 6 oktober in de Brusselse BOZAR. Ze zullen er strijden onder het oog van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en fysicaprofessor Vincent Ginis (Jonge Academie - VUB). De inzet: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School, een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen en heel wat media-aandacht voor het winnende onderzoek. Ook het publiek krijgt via Eos de kans om een publiekswinnaar aan te duiden. De finale is live bij te wonen en zal via een livestream te volgen zijn.

De zestien deelnemers die geselecteerd zijn voor de PhD Cup. © Kevin Faingnaert

Selectie

Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 73 inzendingen: Ine Decuyper (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Lisa Demets (geschiedkundige, UGent), Leen Sevens (computerlinguïste, KU Leuven), Lien Desteghe (medisch wetenschapper, UHasselt – UAntwerpen), Heleen Vander Beken (taalpsychologe, UGent), Kristof Bal (chemicus, UAntwerpen), Maarten Muys (bio-ingenieur, UAntwerpen), Stefan Huygebaert (kunsthistoricus, UGent), Simon Geiregat (rechtswetenschapper, UGent), Aron Deneyer (bio-ingenieur, KU Leuven), Margot Bastin (psychologe, KU Leuven), Jonas Lembrechts (bioloog, UAntwerpen), Pieterjan Verhelst (marien bioloog, UGent), Elly Marcq (kankeronderzoeker UAntwerpen), Jonas Roelens (geschiedkundige UGent) en Ellen De Roeck (klinisch psychologe, VUB). Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken via www.phdcup.be

Doel PhD Cup

Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 1.800 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore. Via de Vlaamse PhD Cup wil Scriptie vzw, in samenwerking met de Vlaamse Universiteiten, daar verandering in brengen door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden. Meer info op www.phdcup.be

De jury

De jury bestond uit Dieter Decleene (Eos Magazine), Arnaud Zonderman (Scriptie vzw) en Jonge Academie-leden Evelien Smits (Universiteit Antwerpen), Damya Laoui (VUB), Kevin Smets (VUB), Rose Bruffaerts (UZ Leuven), Lendert Gelens (KULeuven), Marjan Doom (Universiteit Gent), Bart Vermang (UHasselt - imec) en Christophe Vandeviver (UGent)

Organisatie

De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw in samenwerking met FWO– JanssenFonds Ernest SolvayNationale LoterijVlerick Business School– VIBimecDe Morgen– Eos– Radio 1De Jonge AcademieThe Floor is Yours– Universiteit van Vlaanderen-  De Vlaamse Overheid– Richting Morgen