Slimme fietshelm

03 juni 2016 door EV

Masterstudenten ontwikkelen een slimme fietshelm die de zichtbaarheid van de fietser verhoogt.

Masterstudenten ontwikkelen een slimme fietshelm die de zichtbaarheid van de fietser verhoogt.

‘Op onze drukke verkeerswegen is zichtbaarheid een must. Maar waar auto’s en bromfietsen voorzien zijn van stoplichten en richtingsaanwijzers, blijven fietsers in de kou staan.’ Dat vertellen Jim Depoorter en Thijs Vermeersch, masterstudenten in de industriële wetenschappen van de KU Leuven Campus Oostende/Brugge. Onder begeleiding van prof. dr. ir. Hans Hallez en ing. Sammy Verslype bedachten en ontwikkelden ze een oplossing voor dit probleem: de slimme fietshelm.

Hun ontwerp kreeg verschillende snufjes. Via een bediening aan het stuur beginnen richtingsaanwijzers op de helm te knipperen. Zo kan de fietser zijn intentie aangeven om naar links of naar rechts te gaan zonder zijn handen te moeten uitsteken, wat de stabiliteit van het rijden bevordert. De helm kreeg ook een stoplicht dat wordt aangestuurd door de rotatiesnelheid van het fietswiel. Wanneer dit vertraagt, gaat het stoplicht aan. Bij stilstand knipperen rode leds, zodat autobestuurders achter de fietser er zich van bewust zijn dat hij stilstaat. Binnenin de helm detecteert een sensor of de fietser valt, waarna een sms wordt uitgestuurd.

De achterzijde van de fiets is uitgerust met een camera, die op het achterliggende verkeer is gericht om naderende voertuigen te detecteren en hun snelheid en afstand tot de fietser in te schatten. Op basis van deze gegevens worden de leds op de fietshelm aangestuurd. Bedoeling is om de bestuurder van het naderende voertuig er attent op te maken dat hij een fietser nadert en hem bovendien een indicatie te geven van de afstand tot de fietser: de knipperfrequentie verhoogt naarmate de bestuurder dichter bij de fietser komt. Ook de fietser wordt op de hoogte gebracht van een naderende auto via een visualisatie op het stuur. Deze informatie is veel accurater dan de inschatting die hij maakt als hij achterom kijkt of het voertuig hoort.

Docenten hebben plannen om deze oplossing verder uit te werken en te valoriseren. Ook aan het uitzicht mag nog worden gesleuteld. (ev)