Slimmere smartwatches

12 september 2017 door CDR

Een nieuw algoritme leert smartwatches om al je bewegingen te herkennen.

Technologiefans kennen het systeem ondertussen wel. Je vraagt aan je smartwatch om een bepaalde activiteit te registreren, bijvoorbeeld wandelen. Vervolgens kan je nagaan hoeveel stappen je die dag of week hebt gezet en je hartslag opvolgen. Voorlopig kunnen smartwatches enkel een set voorgeprogrammeerde handelingen herkennen en registreren. De belangrijkste zijn wandelen, lopen en fietsen. Nieuwe bewegingen kunnen ze niet registreren.

Ingenieurs van de Universiteit van Sussex ontwikkelden een algoritme dat handelingen in realtime herkent. Het moet de signalen van sensoren in smartwatches op een andere manier analyseren. Daardoor kan een smartwatch complexere activiteiten herkennen, zoals je haar kammen of je tanden poetsen. Bewegingen waarbij je je armen minder gebruikt, zoals bij heupbewegingen, moet de smartwatch dankzij het nieuwe algoritme ook leren te herkennen. 

De eerste keer dat een gebruiker zo'n 'nieuwe' handelingen verricht, dient hij aan de smartwatch nog duidelijk te maken wat hij aan het doen is. De volgende keer registreert het systeem automatisch om welke activiteit het gaat, zonder dat hij zelf opnieuw iets moet instellen. 'Deze methode schetst een veel rijker, accurater beeld van het dagelijks leven', aldus onderzoeker Daniel Roggen. - CDR