Sociale robots dringen dieper door in ons leven

Wat betekent de opmars van androïdevrienden en -assistenten voor ons dagelijks leven?

Zowel in de industrie als in de geneeskunde maken, slopen en inspecteren robots routinematig dingen. Ze bieden ondersteuning tijdens chirurgische ingrepen en verstrekken voorgeschreven medicatie in apotheken. Sommige van die robots zijn specifiek ontworpen om met mensen te communiceren en een emotionele band tot stand te brengen.

Die sociale robots zullen de komende jaren alleen maar gesofisticeerder worden en meer ingang vinden in ons dagelijks leven. Ze beschikken over een toenemende set interactieve vaardigheden en voeren meer nuttige taken uit dan ooit tevoren. Ze hebben een kantelpunt bereikt.

Sociale robots worden nu al ingezet. Zo herkent Pepper, een 120 cm grote hominide van SoftBank Robotics, zowel gezichten als eenvoudige menselijke emoties, en kan hij een gesprek voeren via een aanraakscherm in zijn ‘borst’. Nu al worden wereldwijd vijftienduizend Peppers ingezet: ze bemannen de incheckbalies van hotels en de klantendiensten van luchthavens, bieden hulp bij het winkelen en rekenen af in fastfoodrestaurants.

Temi (van Temi USA) en Loomo (van Segway Robotics) behoren tot de volgende generatie persoonlijke assistenten. Ze zijn een soort mobiele versie van Amazon Echo en Google Home, en tillen de functionaliteit naar een hoger niveau. Loomo houdt je bijvoorbeeld niet alleen gezelschap, maar kan zichzelf op bevel ook omvormen tot een scooter.

Japanse ouderen knuffelen met de PARO Therapeutic Robot.

Sociale robots vormen ook een bijzonder aantrekkelijk hulpmiddel voor de groeiende groep ouderen. De PARO Therapeutic Robot (ontwikkeld door het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) ziet eruit als een aaibare zeehond en moet patiënten met alzheimer of andere aandoeningen tot rust brengen. Hij reageert op zijn naam door met zijn kop te bewegen, en hij roept als hij geaaid wil worden.

Nieuwe robots staan te trappelen om de plaats in te nemen van hun ter ziele gegane collega’s. Meer daarover lees je in de nieuwste Eos, te koop op www.tijdschriftenwinkel.be