Studenten willen wereldrecord met onderzeefiets

19 juni 2013 door Eos-redactie

Met deze zelfgebouwde duikboot willen studenten van de TU Delft het snelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs verbeteren.

Met deze zelfgebouwde duikboot willen studenten van de TU Delft het snelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs verbeteren.

Het wereldrecord is momenteel in handen van Canadezen en staat op 13,02 km/u. Dat lijkt misschien niet snel, maar het is toch al bijna het dubbele van wat de snelste zwemmers ter wereld presteren. Tijdens de International Submarine Races in Maryland (VS) van 24 tot 28 juni moet het nog sneller kunnen. Het Nederlandse team heeft immers een reputatie te verdedigen. In 2005 deden studenten uit Delft ook al mee, en toen wonnen ze. Ten opzichte van die onderwaterfiets is het volume nu met twintig procent verminderd (de boot is drie meter lang en heeft een doorsnede van zestig centimeter), wat de boot nog sneller maakt. Bij onderzeeërs bepaalt het volume immers de waterverplaatsing. Door dat kleiner te houden, kun je sneller varen. De onderzeeër moet drie meter onder water in een rechte lijn varen, en wordt aangedreven door een semiprofessionele wielrenner die in duik-uitrusting plat op zijn buik al fietsend een schroef achter op de boot aandrijft. (kv)