Virtueel aanraken, reëel voelen: nieuwe technologieën maken het mogelijk

Locatie wordt mogelijk compleet onbelangrijk voor menselijk samenzijn.

Beeld je in dat mensen in verschillende delen van de wereld vloeiend op elkaar kunnen inspelen, alsof ze zich fysiek in dezelfde ruimte bevinden. Ze kunnen elkaar zelfs de hand schudden. De middelen die het mogelijk maken om die ‘collaboratieve tele-aanwezigheid’ tot stand te brengen, kunnen de manier waarop we samenwerken en met elkaar omgaan veranderen. Misschien wordt fysieke locatie compleet onbelangrijk. 

Collaboratieve tele-aanwezigheid kan een grote impact hebben op hoe we virtueel communiceren – binnen het bedrijfsleven en daarbuiten. 

Gezellig samenzijn

De technologieën achter augmented en virtual reality hebben grote vooruitgang geboekt. Intussen zijn ze betaalbaar genoeg om op grote schaal te worden toegepast. Telecombedrijven lanceren 5G-netwerken die snel genoeg zijn om massa’s gegevens van sensors te verwerken zonder enige vertraging. Haptische sensors stellen gebruikers in staat om te voelen wat hun robotachtige avatars virtueel aanraken. Op die manier zullen zorgverleners in staat zijn om op afstand met patiënten te werken alsof ze zich in dezelfde kamer bevinden. Vrienden en familie zullen de mogelijkheid hebben om ervaringen te delen, zoals gezellig samenzijn in een sfeervolle ruimte of een nieuwe stad bezoeken, ook al zijn ze niet echt op dezelfde plaats.

Voorspellende algoritmes

De volledige sensorische onderdompeling die nodig is voor collaboratieve teleaanwezigheid laat nog veel minder vertraging toe dan bij videogesprekken. Ze zou zelfs 5G-netwerken zwaar op de proef kunnen stellen. Maar artificiële intelligentie, in de vorm van voorspellende algoritmes, kan vermijden dat gebruikers mogelijke tijdverschillen opmerken.

Collaboratieve tele-aanwezigheid staat nog in de kinderschoenen, maar het lijkt alle potentieel te hebben om over drie tot vijf jaar grote veranderingen teweeg te brengen. Meer daarover lees je in de nieuwe Eos, te koop op www.tijdschriftenwinkel.be en in de winkel.

Lees ook: