Virtueel kleding passen maakt online shoppen duurzamer

Je eigen avatar creëren zorgt ervoor dat je altijd kleding in de juiste maat bestelt en dat het aantal retours drastisch daalt. 

Online shoppen kreeg tijdens de coronacrisis een enorme boost. Maar online kleding bestellen heeft een groot nadeel: het is geen sinecure om de juiste maat te kiezen. Waar je bij de ene leverancier een small moet bestellen, ga je bij een andere beter voor een medium en bij nog een andere voor een extra small. 

De mismatch zorgt voor massa’s verkeerde bestellingen en retourzendingen. Uit een recente enquête bij 200 deelnemers bleek dat 40 procent van de personen die online shoppen geregeld meerdere maten van eenzelfde item bestelt om er dan de juiste uit te pikken en de andere terug te sturen. Het eindeloze transport dat daarmee gepaard gaat, maakt van online shoppen een weinig duurzame activiteit. 

Foutenmarge van zeven millimeter

Dat moet beter kunnen, vond Femke Danckaers van de imec-onderzoeksgroep Vision Lab binnen het Departement Fysica van de Universiteit Antwerpen. Voor haar doctoraatsonderzoek ontwikkelde ze een model waarbij ze op basis van een beperkt aantal parameters de 3D-lichaamsvorm van mensen kon voorspellen en visualiseren. ‘De foutenmarge bedroeg gemiddeld niet meer dan zeven millimeter’, vertelt Danckaers.

Danckaers stond na haar doctoraat aan de wieg van Shavatar, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en het onderzoeksinstituut imec. Het bedrijf ontwikkelde en verfijnde de technologie nog verder, wat leidde tot shavatar.me - een tool waarmee consumenten hun eigen avatar kunnen creëren. Vullen ze hun leeftijd, geslacht, lengte en gewicht in en geven ze ook de juiste omtrek van hun borst, taille en heupen, dan krijgen ze een 3D-model te zien dat heel nauw aansluit bij hun echte lichaamsvorm. Bovendien krijgen ze meteen maatadvies voor kledingstukken bij meer dan 50 merken. 

‘In een volgende fase willen we de kledingstukken ook visualiseren op de avatar van de consument’, vertelt Geert Mertens, CEO van Shavatar. Verder denkt hij dat de modesector met de afmetingen van de consumenten aan de slag kan om hun collecties nog beter af te stemmen op hun specifieke doelgroep.