Vouwpuzzel als gsm

31 maart 2014 door Eos-redactie

De 'Paddle' kan de vorm aannemen van een wegenkaart of zelfs die van een armband.

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt stellen eind april een nieuwe, plooibare mobiele telefoon voor. De 'Paddle' zal de vorm kunnen aannemen van een tablet tot zelfs die van een armband.

Het prototype bestaat uit acht tegels die je kunt omplooien tot allerlei verschillende vormen. Op die manier kan de gebruiker zijn mobiele telefoon aanpassen aan wat hij ermee wil doen. Ook kun je met deze gsm meer 'echte handelingen' doen, die bij de recentste mobiele telefoons zijn vervangen door swipen.

Zo kun je in plaats van gewoon door je agenda te scrollen er doorheen 'rollen'. Je vormt je gsm om tot een ring en die draaien je tot je aan de juiste dag komt. Onderzoek wijst uit dat de gebruiker zo makkelijker kan herinneren wat hij gelezen heeft, omdat hij naast een visuele ook een tactiele prikkel hebt.

Nu maakt de Paddle nog gebruik van een optisch tracking systeem en een projector. Maar dankzij de innovaties op het gebied van flexibele schermen moet het mogelijk zijn op binnen de volgende vijf tot tien jaar een versie te maken met een ingebouwd touchscreen. (cs)