Wat gebeurt er als een drone op je hoofd neerstort?

Amerikaanse onderzoekers hebben crashtesten uitgevoerd met hobbydrones.

In de Verenigde Staten vliegen zo’n 900.000 hobbydrones rond, in Europa meer dan een miljoen. Maar wat gebeurt er als een drone neerstort en op iemands hoofd terechtkomt? Een groep wetenschappers heeft dat onderzocht in opdracht van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

De wetenschappers lieten veertien kleine drones gecontroleerd neerstorten op crashtestdummy’s. Naast dummy’s werden ook ‘post mortem humane surrogaten’ (aan de wetenschap afgestane lichamen) gebruikt. In totaal werden 329 crashtesten uitgevoerd.

Flexibel en elastisch

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op een dodelijk ongeluk klein is. Onderzoeksleider David Arterburn: ‘Hobbydrones bestaan voornamelijk uit plastic. Ze zijn zeer flexibel en elastisch. Daardoor absorberen ze een groot deel van de botsingsenergie.’

Dat geldt echter niet voor de camera die onderaan veel drones hangt. Bij een botsing veroorzaakt die camera vaak meer letsel dan de drone zelf, zo ontdekten de wetenschappers.

Ook de propellers vormen een probleem. Veel vrijetijdsdrones worden aangedreven door vier of zes propellers, en die kunnen snijwonden en oogletsels veroorzaken. De onderzoekers raden daarom aan de propellers af te dekken met beschermkappen.

Een andere belangrijke veiligheidsmaatregel is het gebruik van een droneparachute. Zo’n parachute gaat automatisch open als de drone neerstort. De val van de drone wordt daardoor afgeremd, zodat de kans op ernstige verwondingen relatief klein is.

Minder ongelukken, meer geld

De crashtesten moeten leiden tot veiliger drones en minder ongelukken. Maar het gaat de wetenschappers niet enkel om veiligheid. Op hun website schrijven ze dat ze ‘de drone-economie willen helpen groeien’.

De commerciële mogelijkheden voor drones zijn momenteel beperkt, omdat de toestellen onderworpen zijn aan strenge regels. Zo mogen drones in veel landen niet boven steden vliegen. En het is net in de steden dat miljarden dollars verdiend kunnen worden. Drones zouden er bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om pakketjes te bezorgen. Amazon, DHL en FedEx voeren al jaren testvluchten uit met bezorgdrones. Deze bedrijven voorzien een toekomst waarin drones alle mogelijke goederen aan huis leveren, van medicijnen over schoenen tot pizza’s. Maar om dat mogelijk te maken moet de wetgeving versoepeld worden. En dat kan alleen als drones (nog) veiliger worden.

De crashtesten staan dus ook in het teken van hogere bedrijfswinsten.