‘Witter-dan-witte’ verf koelt gebouwen af

Een revolutionair nieuwe soort verf kaatst bijna alle zonlicht terug én absorbeert een minimum aan warmte.

Wit reflecteert, zwart absorbeert. Daarom dragen we op warme dagen beter lichte kledij. Maar een wit oppervlak dat wordt beschenen door zonlicht, warmt nog steeds op. Witte verf absorbeert immers nog steeds en hoop niet-zichtbare straling, zoals uv-licht en straling van langere golflengten.

Amerikaanse wetenschappers denken er wat op te hebben gevonden. Ze ontwikkelden een revolutionair nieuwe soort polymeerverf die geen witte pigmentstoffen meer bevat, maar in de plaats zeer kleine luchtbelletjes – op micro- en nanoschaal heeft de verf een schuimachtige structuur. Die belletjes verstrooien en reflecteren bijna honderd procent van het invallende zonlicht (precies dankzij de unieke brekingsindex met het polymeer, de grondstof zeg maar van de nieuwe verf).

Bovendien bezit de verf – die in feite ‘witter-dan-wit’ is – een zeer hoge, intrinsieke stralingsemittantie. Dit maakt dat ze ook andere warmte, bijvoorbeeld van het oppervlak waarop de verf is aangebracht, uitstraalt. De verf zou daardoor kunnen gebruikt worden als passief koelmiddel, niet alleen voor gebouwen, maar ook voor voertuigen, watertanks en zelfs ruimtevaartuigen.

De onderzoekers konden ook al aantonen dat hun verf uitermate geschikt is voor buitengebruik. Ze bleek bestand tegen zowel extreem droge lucht als vochtige (tropische) omstandigheden. Bovendien heeft de verf niet per se wit te zijn. Door slim kleurpigmenten aan te brengen kan zowel de hoge zonnereflectie als de stralingsemittantie worden behouden.