Zachte robotvis ontsnapt sneller

18 maart 2014 door Eos-redactie

Amerikaanse onderzoekers hebben een robotvis ontwikkeld die even snel en soepel beweegt als echte vissen.

Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben een soepele robotvis ontwikkeld die even snel en soepel beweegt als echte vissen.

De op afstand bestuurde robotvis heeft geen harde onderdelen en scharnieren. Daardoor komt hij veel natuurlijker over, maar is hij ook, net als zijn levende tegenhangers, heel wendbaar. De robot kan bijvoorbeeld in een fractie van een seconde een bocht van 100 graden maken.

De zachte robot beweegt doordat er koolstofdioxide door ingewanden in zijn siliconen lijf wordt gepompt. De beweging wordt gestuurd door de diameter van die ingewanden en de tijd waarmee ze open blijven.

De robotvis kan 20 tot 30 ontsnappingsmanoeuvres maken, afhankelijk van de snelheid en hoek waarmee dat gebeurt, vooraleer de koolstofdioxidevoorraad uitgeput raakt. Op dit moment is de robotvis daarom nog niet inzetbaar buiten het lab. Er wordt gewerkt aan een betere versie, waarbij de robotvis het water rondom zich zal gebruiken om vooruit te gaan. Hierdoor zou hij 30 minuten kunnen zwemmen. (cs)