Darmen beïnvloeden voedselvoorkeur

26 april 2017 door AB

Als bepaalde voedingstoffen ontbreken in het dieet van fruitvliegjes krijgen ze meer zin in voedsel rijk aan die voedingstoffen. Op voorwaarde dat bepaalde darmbacteriën aanwezig zijn.

Als de bacteriën Acetobacter pomorum en Lactobacilli afwezig zijn, verkiezen de vliegjes gist niet meer boven sucrose

Onderzoekers uit Portugal en Australië ontdekten dat de darmflora van fruitvliegjes hun voedselvoorkeur bepalen. Eerst kregen de fruitvliegjes voedsel waarin een aantal essentiële aminozuren ontbrak. Daardoor werden de fruitvliegjes onvruchtbaar. Ook bleek dat hun voorkeur voor eiwitrijk voedsel sterker werd. De vliegjes verkozen gist boven sucrose. In gist zitten veel voedingstoffen, waaronder aminozuren. Voedselvoorkeur blijkt dus afhankelijk van de aan- en afwezige voedingstoffen bij de fruitvliegjes.

Vervolgens bogen de wetenschappers zich over de darmflora. Ze verwijderden de vijf soorten bacteriën in de darmen van vliegjes door de omgeving steriel te maken en de vliegjes met ethanol te wassen. Hierdoor sterft het grootste deel van de bacteriën zonder dat de vliegjes zelf ziek worden. Door de verschillende bacteriën stuk voor stuk weer aan de omgeving toe te voegen konden de biologen precies zien welke bacteriën een rol spelen bij de voedselvoorkeur. 

Het bleek te gaan om twee soorten: Acetobacter pomorum en Lactobacilli. Als beide bacteriën afwezig zijn, verkiezen de vliegjes gist niet meer boven sucrose. Die bacteriën spelen een essentiële rol in de aanpassing van voedselvoorkeur.

Het fruitvliegje, ofwel Drosophila melanogaster, staat vaak model om biologische mechanismen in de mens te onderzoeken. Het fruitvliegje heeft vijf darmbacteriën. Bij de mens zijn er honderden. Voedselvoorkeur speelt een belangrijke rol bij de overleving en voortplanting. Voor het eerst blijkt nu dat darmbacteriën een rol spelen bij die voedselvoorkeur. Hoe die darmbacteriën de voedselvoorkeur precies beïnvloeden is nog niet bekend. De wetenschappers publiceerden over hun onderzoek in het vakblad PLOS Biology.