Zo krijg je kinderen aan de gezonde voeding

Blootstelling aan gezonde ingrediënten stuurt kinderen richting gezonde voedingskeuzes. 

Tv-programma’s die gezonde voeding in beeld brengen, hebben een positieve invloed op de voedselkeuzes die jongeren maken. Dat blijkt uit een Nederlandse studie die de relatie tussen de informatie die kinderen te zien krijgen via televisie en de voedingskeuzes die ze maken, onderzocht. De onderzoekers konden aantonen dat 10- tot 12-jarige kinderen bijna drie keer zo vaak een gezonde optie kozen wanneer ze daarvoor een kookprogramma met gezonde ingrediënten zagen.

Het psychologische experiment waaraan 125 kinderen deelnamen, vond plaats in vijf Nederlandse scholen. De kinderen keken naar een korte video uit een Nederlands kookprogramma waarin er met gezonde of ongezonde ingrediënten werd gekookt. Nadien konden ze kiezen tussen een gezonde (appel of komkommer stukjes) of een ongezonde snack (chips of mini-pretzels) als beloning. Kinderen die naar een gezonde maaltijd keken, kozen nadien dus vaker voor een gezonde snack dan kinderen die naar de ongezonde maaltijd keken.

'We kunnen kinderen helpen gezond te kiezen door hen voornamelijk gezonde voedingskeuzes te presenteren' Frans Folkvord (Tilburg University)

Frans Folkvord, onderzoeker aan Tilburg University, wil met zijn onderzoek graag een maatschappelijke discussie openen over hoe we kinderen echt gezond kunnen doen eten. “Video’s waarin eten gekookt of gepresenteerd wordt, zoals kookprogramma’s, voedselreclame en online vlogs, hebben een invloed op de eetkeuzes die jongeren maken”, zegt hij. “Zeker gezien het recente preventieakkoord (gezamenlijke afspraken tussen meer dan 70 Nederlandse organisaties), is het belangrijk om onderzoek te doen naar mogelijkheden om die kanalen op een positieve manier in te zetten en jongeren actief richting de gezondere voedselopties te sturen. Mensen zijn er vaak van overtuigd dat kinderen zelf moeten leren de gezonde optie te kiezen, maar ik geloof dat we hen meer helpen door voornamelijk gezonde keuzes te presenteren”, aldus Folkvord.

Uiteraard kunnen de keuzes niet volledig toegeschreven worden aan wat de kinderen op televisie zagen. Persoonlijkheidskenmerken, zoals neofobie (angst voor nieuwe dingen, in dit geval onbekende voeding), voedselkennis kunnen de effecten versterken of verzwakken.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrition Education and Behavior.