Soorten e-cars

De ene elektrische auto is de andere niet. De aandrijving van een elektrische auto kan volledig elektrisch zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Even alles op een rijtje.

Volledig elektrisch

Echt volledig elektrische auto's zie je nog niet veel. Ze hebben geen verbrandingsmotoren, maar rijden louter en alleen op een elektromotor. De energie komt uit een accu, die je oplaadt aan een laadpaal of -toestel. Vooral wie in een stedelijke omgeving rijdt, doet er zijn voordeel bij. Het volledige koppel is vanaf de eerste meter beschikbaar.

Nadeel: de aankoopprijs. De prijs van het elektriciteitsverbruik mag dan lager zijn dan diesel of benzine, de investering blijft hoog. Vervelende beperkingen zijn de gemiddelde autonomie en het aantal laadpunten. Het herladen duurt overigens zijn tijd.

Oplaadbare hybride

Bepaalde auto's worden niet continu door de elektromotor aangedreven. Ze hebben parallel een brandstofmotor. In functie van de omstandigheden drijft ofwel de brandstofmotor, ofwel de elektromotor de wielen aan. Bij het optrekken kan de elektromotor de verbrandingsmotor ondersteunen. De batterij van de hybride laadt op door een regeneratief remsysteem: de accu slaat de energie op die vrijkomt door op de motor te remmen.

Hybrides zijn vooral geschikt voor wie veel in de stad of in druk verkeer rondrijdt, maar toch ook veel kilometers per jaar aflegt. De verbrandingsmotor wordt minder aangesproken dan bij een traditionele auto. Hybrides zijn aan de duurdere kant, en de batterijen en de elektromotor maken de wagen zwaarder. Hybrides zijn zelden gehomologeerd om een zware last te trekken.

Plug-in hybride

Bij dit polyvalente type gebeurt de aandrijving door de elektromotor, de verbrandingsmotor of een combinatie van beide. Tot 68 km per uur kan de batterij de energievoorziening zelfstandig aan. Rijd je op de snelweg harder, dan worden de beide motoren gecombineerd; in een stad gaat de auto volledig over op de elektromotor.

De bestuurder moet de batterij thuis, op het werk of onderweg geregeld kunnen herladen aan een laadpunt. Voordelig zijn het lage verbruik en de niet te onderschatten fiscale voordelen. Ook deze auto's zijn evenwel eerder duur in de aanschaf en de batterijen nemen behoorlijk wat plaats in, wat de kofferruimte beperkt. Het gewicht van de auto is aan de hoge kant.

Range extender

Bij elektrische auto's met een range extender drijft de elektromotor de wielen aan, terwijl de verbrandingsmotor een generator aandrijft die stroom levert aan de elektromotor. Hij kan ook ingezet worden om de batterij bij te laden.

Duurzaamheid

Volledig elektrische auto’s zijn emissievrij. Als we evenwel de CO2 meetellen die vrijkomt bij het opwekken van de elektriciteit, dan hebben elektrische voertuigen natuurlijk wel een CO2-voetafdruk. Komt de elektriciteit uit een kolencentrale, dan leveren de elektrische auto’s zelfs weinig of geen CO2-voordeel op ten opzichte van voertuigen op benzine of diesel.