Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Onderwijsvernieuwing
Welke veranderingen kunnen het onderwijs beter maken?
De wetenschap van irritant gedrag
Tijdens een theaterstuk of filmvertoning hoesten mensen echt vaker.
iGEM: prestigieuze wedstrijd in synthetische biologie
Ondernemen, voor sommigen is het vanzelfsprekend, voor anderen voelt het haast onmogelijk. Dit is het verhaal van dertien studenten van de KU Leuven en de weg die ze afleggen om hun eigen project te realiseren.
Herkennen dieren zichzelf?
Als we voor de spiegel staan, weten we dat we naar een reflectie van onszelf kijken. Mensen kunnen heel makkelijk een onderscheid maken tussen zichzelf en anderen. Hoe zit dat bij dieren?
Ik denk, dus ik ben
Bij narcose lijkt in één vingerknip het licht uit te gaan. Het is een droomloos zwart gat. De tijd die de operatie duurt, is compleet weggevaagd. Zou doodgaan ook zo voelen?
Camerino persempre
Drie dagen lang rondtoeren in het gebied in Centraal-Italië dat recent getroffen is door een aardbevingsstorm, laat je zeker niet onberoerd. Vooral het bezoek aan de 'rode zone' van het stadje Camerino, een vergeten aardbevingsramp, illustreert weerom hoe wispelturig het noodlot kan zijn.
“Planten gebruiken warme plekken om hogerop te geraken”
Exoten hebben voldoende aan verstoring van de natuurlijke vegetatie en een warm plekje (bv. een berghelling op het zuiden) om ook op grote hoogte succesvol te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van ecologen, geleid door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
I'm Done
I'm done ... Is dit werkelijk het einde van de OMG it's Science vlogs? Ontdek het nu.
Speurtocht in Pisa
Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci, is vooral bekend door zijn rij van Fibonacci. Ten onrechte minder bekend is het feit dat hij in Europa een revolutie veroorzaakte met zijn boek Liber Abaci (1202). Keith Devlin schreef er een boek over en ging op zoek naar sporen van Fibonacci in Italië en meer bepaald in Pisa, waar hij geboren is.