In 1944 viel bom op Cinema Rex: 567 doden

16 december 2016 door Eos-redactie

In de Antwerpse Cinema Rex zijn vandaag precies 72 jaar geleden 567 doden gevallen toen een Duitse V2 op de volle bioscoopzaal viel.

In de Antwerpse Cinema Rex zijn vandaag precies 72 jaar geleden 567 doden gevallen toen een Duitse V2 op de volle bioscoopzaal viel. De stad leefde toen al twee maanden onder angstwekkende oorlogsgeluiden. Elke dag viel wel ergens een V1-bom of V2-raket. Tussen oktober 1944 en maart 1945 stortten 6.000 bommen neer in de provincie Antwerpen, goed voor 36 per dag. Ze maakten 4.229 dodelijke slachtoffers.

De V’s waren de eerste generatie van een nieuw soort oorlogswapen dat vanop grote afstand een doelwit kon treffen. Adolf Hitler liet ze ontwikkelen als vergeldingswapen. De nazi’s namen wraak voor de terreurbombardementen op de Duitse steden. ‘Dat zou dan eindelijk de eerste succesvolle lancering zijn. Maar het is zo sprookjesachtig dat mijn sceptische zelf het niet wil geloven’, reageerde Führer toen hij het aangedikte nieuws van 16 december 1944 uit Antwerpen vernam. Toch waren de nazi’s in hun opzet geslaagd: terreur zaaien in de geallieerde gelederen.

Bij de ingang van de bioscoopzaal - ondertussen UGC - verwijst een tegel naar de bloedige bominslag. Ook bij oudere Antwerpenaren leeft het drama voort. In de Eos Geschiedenis-special over Hitler en de Tweede Wereldoorlog die je in de krantenwinkel vindt of op www.tijdschriftenwinkel.be, lees je het verhaal van Vlaamse getuigen die de V-terreur meemaakten. (fe)