Is het graf van Attila de Hun ontdekt?

27 maart 2014 door Eos-redactie

Bouwvakkers hebben in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een spectaculair graf uit de vijfde eeuw blootgelegd.

Bouwvakkers hebben in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een spectaculair graf uit de vijfde eeuw blootgelegd. Na een analyse blijkt dat het de grafkamer is van een leider van de Hunnen, waarschijnlijk die van koning Attila zelf.

'Deze site is geweldig!', zegt Albrecht Rümschtein, een historicus van de universiteit in Boedapest die het graf samen met andere specialisten onderzoekt. 'We vonden paardenskeletten, verschillende wapens en andere voorwerpen die gelinkt worden aan de Hunnen. Daarbij zit een groot zwaard, gemaakt van meteorisch ijzer. Dat zou zeker het legendarische zwaard van Attila kunnen zijn. Het lijkt er sterk op dat dit de laatste rustplaats van de Hunnische leider is, maar daar moet verder onderzoek zekerheid over brengen.'

Attila, bijgenaamd de 'Gesel Gods', was de leider van de Hunnen van 434 n.C. tot aan zijn dood in 453. Dit gebeurde niet op het slagveld, maar tijdens een feest ter ere van zijn bruiloft met de Jonge Ildico, een Gothische prinses. Hij zou gestikt zijn in zijn eigen bloed door een halsslagaderbreuk tijdens een drankorgie. Hij leidde militaire plundertochten op zowel het West- als het Oost-Romeinse Rijk. Attila wordt door de meeste Hongaren gezien als de stichter van hun land.

De ontdekking van deze site zou veel informatie kunnen bieden over zowel Attila als over het hele Hunnenvolk. Er is weinig over hen terug te vinden en daarom zijn ze een onderwerp van veel discussies tussen historici. Door het aardewerk en de juwelen van de vindplaats te analyseren, kunnen onderzoekers veel ontdekken over de cultuur en het handelsnetwerk van de Hunnen. (cs)

In het nieuwste nummer van Eos Memo leest u een uitgebreid stuk over Attila de Hun. Al eeuwen worden de Hunnen afgeschilderd als bloeddorstige plunderaars. Wat klopt er van het monsterachtige beeld dat we van hen hebben, en hoe kwamen de geallieerden op het idee om de Duitse troepen met hen te vergelijken?