Indiërs eerste bezoekers Australië

14 januari 2013 door A

Indiërs zouden 4000 jaar geleden al voet hebben gezet op het eiland.

De Europeanen waren niet de eerste buitenlanders die Australië bezochten. Indiërs zouden 4000 jaar geleden al voet hebben gezet op het eiland. Daarop wijst een studie van Max-Planck-instituut voor Evolutionaire Theorie in Leipzig. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PNAS van de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen.

Lange tijd werd gedacht dat de Aboriginals in Australië geïsoleerd leefden van de rest van de wereld, totdat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon in 1606 het eiland bezocht. De onderzoekers vonden een aanzienlijke overdracht van genen die erop wijst dat de eerste bezoekers duizenden jaren eerder uit India kwamen.

Het onderzoeksteam analyseerde het erfelijk materiaal van 344 mensen uit verschillende delen van de wereld. Onder hen waren Aboriginals uit het noorden van Australië en Indiërs. Uit de vergelijking van het erfelijk materiaal blijkt dat ze 141 generaties geleden, of omgerekend ongeveer 4230 jaar, met elkaar in contact moeten zijn gekomen.

Australië is al ongeveer 40.000 jaar bewoond. Kennelijk hebben inwoners van Australië, Nieuw Guinea en de Filipijnen ongeveer 36.000 jaar langs elkaar heen geleefd.