Slag om Verdun 100 jaar afgelopen

14 december 2016 door Eos-redactie

De Slag om Verdun was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

De Slag om Verdun was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Precies 100 jaar geleden vond de laatste aanval plaats, op 15 december 1916. Achteraf lag het front in grote lijnen weer waar het lag in februari 1916, toen de slag begon. Hij staat symbool voor de zinloze slachting van mensenlevens.

Verdun heeft altijd een symbolische betekenis gehad voor de Fransen. Zelfs Attila de Hun kon de strategische stad aan de Maas nooit veroveren, het Verdrag van Verdun in 843 heeft gevolgen voor Europa tot vandaag. En in 1914 doorstond het fort van Verdun de aanvallen van de Duitse dikke Bertha’s.

In 1916 wilde de Duitse legerleiding het vastgelopen westerse front doorbreken. Het zocht een plaats in de frontlijn die de Fransen tot het uiterste zouden verdedigen. Daar wilden de Duitsers constant aanvallen tot het Franse leger was uitgeroeid. In juli raakten ze tot op enkele kilometers van de stad, maar in de herfst dreven de Fransen hen terug. Intussen waren 263.000 doden en 492.000 gewonden gevallen, aan beide kanten van het front. (fe)