Was Dracula een Vlaming?

04 juni 2014 door DH

Dracula associëren we met een vage mythische streek ergens in Roemenië. Zowat 800 jaar geleden hadden zich daar ook vele Vlamingen gevestigd.

Dracula associëren we met een vage mythische streek ergens in Roemenië. Zowat 800 jaar geleden hadden zich daar ook vele Vlamingen gevestigd.

Dracula was de bijnaam van prins Vlad III van Walachije (1431-1476), geboren in het huidige centraal-Roemeense Sighisoara. Daar leefden ook mensen met een Vlaamse achtergrond. Dat blijkt onder andere uit plaatsnamen (Bărăbanţ/Brabant, zu Nösen/Terneuzen, Tschippendorf / ’tSchippersdorp) en uit woorden zoals ‘fleandura’ (een ‘oerdegelijke jas’), ‘sprenghuist’ (sprinkhaan). Ook de naam van de geboorteplaats van Dracula, Sighisoara, zou kunnen verwijzen naar het Nederlandse Schaesberg, want ‘schaes’ betekent hier ‘steile heuvel’, en dat komt overeen met de locatie.

Het historisch onderzoek over de beweegredenen voor de trektocht van mensen uit de Lage Landen naar het verre Oost-Europa kent twee strekkingen. De klassieke theorie houdt het op de uitnodiging van de Hongaarse Koning Geza II (1130-1162) die kolonisten uit de Lage Landen naar zijn koninkrijk riep en hen land en privilegies gaf in ruil voor de bescherming van de zuidgrens van zijn rijk, dat toen zich tot Transsylvanië uitstrekte. Dat land kregen zij uit het private bezit van de koning, de vermelde Königsboden. Onder deze eerste golf van kolonisten bevonden zich volgens de Duits-Transsylvaanse historicus Karl Kurt Klein (1897-1971) zo’n 2.500 Vlamingen.

Een tweede theorie ziet de kolonisten uit de Lage Landen als overlevenden van de slecht georganiseerde groepen kruisvaarders die de officiële ridderkruistochten voorafgingen. Zij werden door Bulgaarse of Byzantijnse troepen over de Donau geduwd, en trokken later naar de Karpaten en Transsylvanië.

Allerlei dramatische gebeurtenissen wisten de sporen van de vroege Vlaamse kolonisten zo goed als compleet uit. Althans, de zichtbare. De Roemeense geneticus Dan Draghici ontdekte dat zijn eigen DNA verwantschap met Belgen en Nederlanders suggereert. Dat is alvast één teruggevonden verloren zoon, nu nog Vlad Dracula.

In de nieuwste Eos Memo, die nu in de winkel ligt, kunt u meer lezen over de Vlaamse inwijkelingen in Roemenië. Het nummer staat trouwens in het teken van reizen. Over bijzondere plekken als de warmwaterbron van het Britse Bath, die al eeuwen reizigers aantrekt, over bijzondere reistrajecten als dat van de Oriënt Express, dwars door het toen dramatisch verbrokkelde Europa, en nog veel meer.