Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:

Verhoogt sterk bewerkt voedsel het risico op kanker?
Voor het eerst lijkt er een verband aangetoond tussen het eten van sterk bewerkt voedsel en kanker. Het onderzoek is gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. Hoe zit dat?

Zijn asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten?
Asperges en andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zouden slecht zijn voor mensen met borstkanker. De stof zou de aanmaak van tumoren bevorderen, aldus een publicatie in Nature. Wat klopt daarvan?

Quinoa: superfood of hype?
Plots is quinoa overal. Het is zo gezond dat je wel gek zou zijn om het niet te eten. Is de wonderkorrel het nieuwe superfood of is het niet meer dan een hype?

Geeft kurkuma je geheugen een boost?
Kurkuma is goed voor het geheugen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. De gele specerij zou ook helpen tegen depressies. Klopt dat?

Kan alcohol DNA beschadigen?
Onderzoekers vinden een mogelijke verklaring waarom alcohol het risico op sommige kankers verhoogt.

Is chocolade gezond als je veel beweegt?
Het actieve bestanddeel van chocolade, cacao-flavanolen, zou oxidatieve stress verlagen die tijdens fysieke inspanning optreedt.

Mediterraan dieet even effectief tegen reflux als maagzuurremmers
Maagzuurremmers hebben tal van nevenwerkingen. En dat terwijl het vaak al helpt om je voedingspatroon aan te passen.

Drink je meer wijn uit een groot glas?
Wie op zijn lijn let, eet best van een klein bord. Hetzelfde effect zou zich wel eens kunnen voordoen als je wijn drinkt uit een kleiner glas dan de moderne, grote exemplaren, melden wetenschappers van de Universiteit van Cambridge.

Kun je afvallen met mindfulness?
Kun je vermageren zonder op dieet te gaan, puur door heel bewust te proeven en te eten? Ja, met behulp van een mindfulness-trainingsprogramma. Het aanbod van deze vermageringssessies zit in de lift.