Gezondheid

Zijn asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten?

Asperges en andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zouden slecht zijn voor mensen met borstkanker. De stof zou de aanmaak van tumoren bevorderen, aldus een publicatie in Nature. Wat klopt daarvan?

Asparagine is een bouwsteen van eiwitten. Ons lichaam maakt zelf asparagine aan en daarnaast wordt het aangevoerd via de voeding. Asparagine zit in asperges (vandaar de naam), volle granen, noten, zuivel, gevogelte en vlees. Onderzoekers voerden een reeks experimenten met genetisch gemodificeerde proefmuizen met een agressieve vorm van menselijke borstkanker.

"Onderzoekers voerden een reeks experimenten uit met genetisch gemodificeerde proefmuizen met een agressieve vorm van menselijke borstkanker"

Een deel van de muizen kreeg vijf keer per week een injectie met asparaginase, een enzym dat asparagine afbreekt. Daarnaast werden proefmuizen op een van drie mogelijke diëten gezet: een asparagine-vrij dieet, een asparagine-arm dieet of een asparagine-rijk dieet. Bij muizen waarbij asparagine geblokkeerd werd via injecties, ging de borstkanker veel minder uitzaaien. De muizen die een asparagine-vrij dieet kregen, hadden ook minder uitzaaiingen, maar het effect was minder spectaculair in vergelijking met de injecties.

De onderzoekers besluiten dat ze een interessant aanknopingspunt hebben gevonden om uitzaaiingen van een agressieve vorm van borstkanker tegen te gaan, althans bij muizen. Ook stellen ze dat er vandaag onvoldoende evidentie is om te besluiten dat dieetmaatregelen, zoals asperges mijden, het risico op uitzaaiingen van agressieve borstkanker bij mensen zou verminderen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat over laboratoriumexperimenten bij muizen. Of de vaststelling ook voor mensen opgaat, is vandaag onmogelijk te zeggen. Veel uitkomsten bij dierexperimenten zijn niet reproduceerbaar bij de mens. Dat neemt niet weg dat de onderzoekers een interessant aanknopingspunt hebben gevonden voor mogelijke therapieën die uitzaaiingen bij agressieve borstkanker in de toekomst zouden kunnen tegengaan. Het zal nog een aantal jaren duren vooraleer men dit verder heeft uitgeklaard.

"Of voedingsmaatregelen, zoals asperges vermijden, enige impact hebben, is onwaarschijnlijk. De lever maakt namelijk zelf ook asparagine aan"

Of voedingsmaatregelen, zoals asperges vermijden, enige impact hebben, is onwaarschijnlijk. De lever maakt namelijk zelf ook asparagine aan, omdat dit aminozuur essentieel is voor de goede werking van de hersenen. Zelfs als we helemaal geen asperges eten, is er toch nog voldoende voorraad.

Asparagine zit bovendien in veel meer voedingsmiddelen dan asperges. Dat de naam asperges lijkt op de naam asparagine, betekent niet dat asperges de belangrijkste bron zijn voor dit aminozuur. Asparagine draagt die naam omdat de stof voor het eerst geïsoleerd werd in asperges

Conclusie

"Dit is een aminozuur dat onder andere in asperges zit, maar evengoed in vlees, gevogelte, eieren en granen"

Deze studie, gebaseerd op dierexperimenten, gaat niet over asperges, maar over asparagine. Dit is een aminozuur dat onder andere in asperges zit, maar evengoed in vlees, gevogelte, eieren en granen. Het blokkeren van asparagine via injecties die deze stof afbreken, vermindert het uitzaaien van borstkanker bij muizen. Dat zegt nog niets over mensen en al helemaal niet over de impact van eventuele voedingsmaatregelen bij borstkanker. Er is dus geen enkele reden om asperges te laten.