5.000 kilometer in 80 dagen

31 maart 2014 door Eos-redactie

Poolreiziger Dixie Dansercoer staat aan de vooravond van een nieuwe wereldrecordpoging.

Op 7 april start Dixie Dansercoer aan een nieuwe expeditie waarbij hij samen met zijn Canadese collega Eric McNair-Landry in 80 dagen een afstand van 5.000 kilometer wil afleggen op de Groenlandse ijskap – de tweede grootste van de wereld.

De poolreizigers willen dat niet alleen bijna volledig ecologisch doen door gebruik te maken van nieuwe zonne-energie- en kitetechnieken en door hun afval te beperken tot nauwelijks 3,75 gram per persoon per dag, ze zullen ook wetenschappelijke gegevens verzamelen om klimaatexperts over de hele wereld te helpen cruciaal inzicht te verwerven in de opwarming van de aarde.

De poolreizigers starten ten westen van Tasiilaq aan de oostkust van Groenland en zullen, als alles goed gaat, een kleine drie maanden later op hetzelfde punt weer eindigen. Ze reizen met de wind mee om maximaal gebruik te kunnen maken van de katabatische winden die onder invloed van de rotatie van de aarde naar links of naar rechts afbuigen, naargelang ze zich op het noordelijke of het zuidelijke halfrond bevinden. (ev)

Wie de expeditie op de voet wil volgen, kan terecht op www.greenlandice.be