Appels hebben slechtere nieren dan peren

15 april 2013 door Eos-redactie

Wie een appelvormig lichaam heeft, loopt een groter risico op een nierziekte dan wie een peervormig lichaam heeft.

Wie een appelvormig lichaam heeft, loopt een groter risico op een nierziekte dan wie een peervormig lichaam heeft.

Mensen met een appelvormig lichaam - bij wie de buikomtrek groter is dan de heupomtrek - hebben een hogere bloeddruk en een lagere bloeddoorstroming in de nieren dan mensen met een peervormig lichaam bij wie de vetverdeling in het lichaam net andersom ligt. Dat kan verklaren waarom mensen met een appelvormig lichaam, naast een hoger risico op hart- en vaatziekten, ook een groter risico lopen op nierziekten.

Het effect werd waargenomen door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen die 315 gezonde proefpersonen onderzochten. Ze stelden vast dat er al van hoger risico sprake was bij appelvormige proefpersonen met een normaal lichaamsgewicht, ook als die helemaal gezond waren en in de rest van hun lichaam een normale bloeddruk hadden, maar dat het effect sterker was bij mensen met overgewicht of obesitas.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of American Society of Nephrology. Uit eerdere studies was al gebleken dat een hoge bloeddruk in de nieren kan worden behandeld door minder zout op te nemen of door medicatie te slikken die het renine-angiotensine-aldosteron-systeem (RAAS) blokkeert. Dit systeem regelt de bloeddoorstroming van de nieren en daarmee ook de bloeddruk in de nieren. Door het te blokkeren, daalt de bloeddruk in de nieren. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of ook personen met een appelvormig lichaam baat hebben bij deze behandelingen. (ev)