Behandeling huidkanker kan beter

04 april 2016 door Eos-redactie

Dermatologen moeten bij hun behandeling rekening houden met de individuele kenmerken van de patiënten en van de tumoren.

Ongeveer een op de vijf mensen krijgt ooit last van basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker die meestal wordt veroorzaakt door overmatig zonlicht. De tumor is doorgaans niet agressief en komt vaak alleen oppervlakkig voor, maar gaat dikwijls gepaard met jeuk, pijn en bloedingen.

Vroeger werden alle vormen van huidkanker meteen chirurgisch verwijderd, vaak met lelijke littekens tot gevolg. Nu zijn er ook andere behandelingen mogelijk, zoals fotodynamische therapie, imiquimodcrème en 5-fluorouracilcrème. Dermatologen kiezen de beste behandeling op basis van hun ervaring.

Volgens Marieke Roozenboom van Maastricht UMC+ kan dat nog beter. Ze onderzocht het effect van de drie therapieën op honderden patiënten. Uit de resultaten bleek dat fotodynamische therapie maar succesvol was bij 58 procent van de patiënten, terwijl 5-fluorouracilcrème bij 68 procent werkte en imiquimodcrème bij 80 procent. Deze laatste is bovendien veel goedkoper dan de fotodynamische therapie, en zou dan ook vaker dan nu het geval is de eerste behandelkeuze moeten zijn. Roozenboom raadt dermatologen dan ook aan niet iedere patiënt zomaar dezelfde behandeling te geven, maar rekening te houden met de kenmerken van de patiënten en van de tumoren. (ev)