Ben jij bang voor chemische stoffen?

De angst dat chemicaliën in voedsel, schoonmaakmiddelen, anti-aanbakpannen en elders in onze omgeving ons ziek maken, neemt hand over hand toe.

‘Kinderen komen vervuild met een cocktail van giftige chemicaliën ter wereld’, zegt Baskut Tuncak, die voor de Verenigde Naties werkt rond gevaarlijke stoffen. Er verspreidt zich een pandemie van ziektes, handicaps en voortijdige sterftes.’

Nochtans is alarmisme over de schadelijkheid van alledaagse producten vaak niet gerechtvaardigd. Door gevoeligere chemische analysetechnieken zijn veiligheidsorganen steeds beter in staat om de aanwezigheid van stoffen in producten te detecteren. En glippen gevaarlijke stoffen toch door de mazen van het net, dan zijn ze niet noodzakelijk schadelijk. ‘Onze lever weet heus wel raad met een beetje vergif’, zegt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. Hij en andere experts zien graag dat de aandacht verschuift van bewaarmiddelen, kleur-, smaak- en zoetstoffen naar vet, suiker, zout en alcohol. Die vormen de grootste gezondheidsrisico’s.