Bescheiden effect van kriekensap op herstel na sportinspanning

Een bijzonder fenomeen tijdens de Ronde van Frankrijk: Jonas Vingegaard komt na een bloedstollende tijdrit over de finish en klokt gelijk een halve liter kersensap naar binnen. Gewoon lekker verfrissend, zou je denken. Maar nee, volgens de website Runnersworld heeft kersensap daadwerkelijk veel voordelen, óók voor hardlopers.

Beeld door KamranAydinov via Freepik

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de website Runnersworld van 20 juli 2023 heeft kersensap voordelen bij duursporten zoals fietsen en hardlopen (1). In kersensap zijn anthocyanen in ruime mate aanwezig. Die zouden ontstekingsremmend werken en spierschade en fysieke pijn na inspanning verminderen.

Wat zijn anthocyanen?

Anthocyanen zijn chemische stoffen die de blauwe kleur geven aan planten. 

  • Ze zijn aanwezig in bessen, maar ook in rode kool, druiven en sommige bonen. 
  • De bessen van de kraaihei, waarvan de bessen eetbaar zijn, bevatten tot 4 gram anthocyanen per 100 gram.

Onderzoek naar anthocyanen

Britse onderzoekers gingen na wat de toediening van zuur kersensap na een inspanning kan betekenen voor sporters (2). Zuur kersensap is afkomstig van zure kersen of krieken, die voor de meeste mensen te zuur zijn om zo te eten.

  • De onderzoekers voerden een literatuurstudie uit van interventiestudies.
  • Daarbij kreeg een deel van de deelnemers een supplement, en een ander deel een placebo. 
  • Ze vonden in totaal 14 studies. 
  • Kersensuppletie had een klein gunstig effect op de vermindering van spierpijn na de inspanning.
  • Het had een matig gunstig effect op herstel en op spiervermogen
  • Er was een groot effect op spronghoogte en een beperkt effect op sprinttijd

De onderzoekers besloten dat kersensuppletie een rol kan spelen tijdens het herstel na een inspanning.

Een tweede literatuurstudie toont een duidelijke verbetering aan van de uithouding wanneer iemand een week voor de inspanning twee keer per dag 300 tot 400 ml zuur kersensap drinkt (3).

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze interessante literatuurstudies vinden een beperkt effect van kersensap op het herstel na een sportinspanning.

  • Voor topsporters als Vingegaard kan het kleinste effect een wereld van verschil maken. Het is onzeker of een recreatiesporter er voordeel aan kan hebben.
  • In de studies met kersensap werd het effect van zure kersen zoals de Morel-kers onderzocht, die zit niet in alle kersensappen.
  • Kersensap zou schadelijke chemische stoffen die ontstaan tijdens de inspanning sneller neutraliseren.

Twee grote problemen voor literatuurstudies die de resultaten van interventiestudies samenbrengen, zijn de verschillen in interventies en in blootstelling

  • Met verschillen in interventies bedoelen we dat er verschillende dosissen kersensap gebruikt werden, waarvan de exacte samenstelling niet altijd gekend is. De interventie varieert ook in duur, van enkele weken tot eenmalige toedieningen. 
  • Met verschillen in blootstelling bedoelen we dat kersensap toegediend werd nadat de deelnemers verschillende sporten moesten uitoefenen, eveneens variabel in duur en in intensiteit.

Samengevat: het zijn geen gemakkelijke studies.

Conclusie

Het drinken van zuur kersensap rijk aan anthocyanen heeft een bescheiden gunstig effect op herstel na inspanning. Het sap is aanwezig in zure kersen, zoals Morel-kersen of krieken. In literatuurstudies verloopt de recuperatie vlotter, wat atleten een voordeel kan bieden. Kleine voordelen kunnen in topsport grote verschillen maken, maar het valt te betwijfelen of recreatiesporters een effect gaan zien van kersensap. Daarenboven is het belangrijk om de juiste kersensappen te kiezen, wat ook niet eenvoudig is.